• pagetitle pagetitle pagetitle

Kronen en bruggen

Wanneer er weinig eigen tandmateriaal over is door grote vullingen of als een tand of kies ontbreekt, kan de tand of kies verstevigd worden door middel van een kroon of brug.  

Kroon

Een kroon wordt als een soort kapje over de tand of kies geschoven en rust op de wortel van de tand of kies. Kronen kunnen ook op een kunstwortel (implantaat) worden geplaatst. Zo wordt een tand of kies die verloren is gegaan weer aangevuld.

Brug

Een brug bestaat uit tenminste twee pijlers (wortels) en één of meer dummies (zwevende gedeeltes). Zo wordt een tand of kies die verloren is gegaan weer aangevuld, terwijl twee andere tanden of kiezen worden versterkt.

Een bijzonder soort brug is de glasvezelbrug. Bij een glasvezelbrug wordt met een ets-lijmtechniek een verbinding gemaakt tussen de tanden of kiezen door middel van een glasvezel. Om de glasvezel wordt dan een dummy (zwevend gedeelte) gemaakt van kunststof. Deze techniek kan direct in de mond plaatsvinden óf in het laboratorium op een gipsmodel worden voorbereid. Een glasvezelbrug moet gezien worden als een semi-permanente oplossing. Het is veel minder sterk en vertoont op lange termijn vaak problemen met de houvast.  Overleg de mogelijkheden uitvoerig met uw tandarts.

Deze website gebruikt (technische) cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op onze website.