• pagetitle pagetitle pagetitle

Orthodontie

Al jaren werken wij zeer prettig samen met OrthoDoetinchem (www.orthodoetinchem.nl). Zij zijn een zeer kundige en fijne orthodontiepraktijk in Doetinchem. Wij ontvangen voor en na de beugel behandeling uitgebreide rapportages van hen.

Een beugel zorgt ervoor dat je tanden en kiezen weer recht komen te staan. Dat wil zeggen: met behulp van een beugel zorgen voor een goed functionerend en regelmatig gebit, dat goed schoon te houden is en er mooi en regelmatig uitziet.
Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembare beugels, beugels die de stand van je tanden en kiezen beïnvloeden en beugels die de groei van je kaak beïnvloeden. Welke beugel je krijgt, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Om dit te bepalen wordt er door de orthodontist altijd een behandelplan gemaakt, waarvoor gebitsmodellen en röntgen-overzichtsfoto’s worden gemaakt.

Beugels die de kaakstand beïnvloeden werken alleen bij kinderen die nog in de groei zijn.
Bij een terugliggende onderkaak krijg je een activator, ofwel een blokbeugel. Bij het praten of slikken moet de onderkaak naar voren bewegen. Zo beïnvloedt de activator de groei van de boven- en onderkaak. De buiten(boord)beugel is bedoeld om de groei van de bovenkaak te remmen, terwijl de groei van de onderkaak gewoon doorgaat. Meestal is de stand van de kaak na zes tot negen maanden al voldoende verbeterd en hoef je hem alleen nog maar ’s nachts te dragen.

De plaatbeugel bestaat uit een kunststof plaat, dat tegen je gehemelte zit, en ijzeren haakjes die om je tanden of kiezen zitten of een ijzeren draad die aan de voorkant van je tanden loopt. Deze beugel is uitneembaar. Een plaatbeugel kan tanden of kiezen kantelen, maar niet verplaatsen. Hij is dus bedoeld om tanden of kiezen die scheef staan, recht te duwen.

De vaste beugel (slotjesbeugel) is de meest gebruikte beugel. De vaste beugel bestaat uit slotjes die één voor één op je tanden en kiezen worden geplakt. Daarom heet deze beugel ook wel een slotjesbeugel. Door de slotjes loopt een metalen draad, die de tanden en kiezen op hun plaats duwt. Iedere tand of kies kan apart en in iedere richting worden verplaatst. De behandeling begint met een zeer dunne draad. Tijdens de maandelijkse controle beoordeelt de orthodontist of er een dikkere draad in kan. Zo verplaatsen de tanden langzaam naar de gewenste positie.

Indien de onder- en de bovenkaak ten opzichte van elkaar goed staan of invloed op de kaakgroei niet (meer) gewenst is, kan een slotjesbeugel ook op latere leeftijd gedragen worden.
Om te voorkomen dat je tanden en kiezen weer terug gaan naar hun oude stand van voor de beugel, krijg je aan het eind van de behandeling altijd een retentiebeugel. Hiermee houd je het effect van je andere beugel als het ware dus vast. Er wordt meestal in de onder- en bovenkaak een draadje geplaatst aan de binnenkant van de tanden, van hoektand tot hoektand. Dit wordt ook wel een spalkje genoemd. Deze is niet zichtbaar. Daarbij wordt vaak voor het bovengebit een extra retentiebeugel gemaakt die ’s nachts gedragen moet worden. Het eerste jaar elke nacht, daarna kan het minder gedragen worden. De metalen draadjes moeten levenslang blijven zitten voor behoud van het resultaat van de beugel.

Om je tanden schoon en gezond te houden, is goede mondverzorging nodig. Dat geldt zeker als je een beugel draagt. De orthodontist die je beugel plaatst, geeft je een poetsinstructie.
Met een vaste beugel is het lastiger om je tanden te poetsen. Toch is dit erg belangrijk, want als er plaque achterblijft heb je kans op gaatjes rondom de slotjes. Begin met het poetsen van het gedeelte van je tanden en kiezen boven de slotjes. Poets daarna de slotjes zelf goed en eindig met het deel van je tanden en kiezen onder de slotjes. Gebruik hiervoor een tandpasta met fluoride en een tandenborstel met een rechte steel, een korte borstelkop en niet te harde haartjes. Er zijn ook speciale (elektrische) tandenborstels voor een slotjesbeugel. Met een ragertje kun je de ruimte tussen de beugel en de tanden poetsen. Vergeet ook je tandvlees niet!

Tips voor ouders

Tijdens het dragen van een beugel blijven preventie en een perfecte mondhygiëne erg belangrijk. De orthodontische controles bij de orthodontist zijn daarom geen vervanging van de gewone periodieke controle bij de tandarts.

Het is mogelijk dat het dragen van een beugel, vooral in het begin, het praten bemoeilijkt of dat de speekselvloed toeneemt. Dit is volkomen normaal. Als er genoeg gewenning is aan de beugel verdwijnt dit vanzelf.

Stimuleer uw kind ertoe om tenminste 2 tot 3 maal daags de tanden en beugel te poetsen. Stimuleer uw kind tot het nakomen van de instructies van de tandarts . Het succes van een orthodontische behandeling is immers grotendeels afhankelijk van de medewerking van uw kind.

Deze website gebruikt (technische) cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op onze website.